Muhasebe ve Finansman Alanı

Muhasebe ve Finansman Alanı

04.03.2020 739

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Muhasebe ve finansman, işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri, raporlama, analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Muhasebe, finans ve borsa hizmetleri tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak bu meslek de aynı hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Muhasebe ve finansman hizmetleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, meslek içinde kademelendirme getirdiğinden Muhasebe ve Finansman alanından mezun olanlar Kanun'da belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

 


Muhasebe Finansman Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

 

1.     Bilgisayarlı muhasebe,

2.     Dış ticaret ofis hizmetleri,

3.     Finans ve borsa hizmetleri


BİLGİSAYARLI MUHASEBE


Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.


Görevleri

 

1.     Hesap planı sistemini oluşturmak.

2.     Beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlamak.

3.     Beyannameleri düzenlemek.

4.     Bilgisayar kullanmak.

5.     Defterleri tutmak.

6.     Firmanın kredi ve cari hesap durumunu kontrol etmek.

7.     Koordinasyon sağlamak.

8.     Yazışma ve raporları yazmak.

9.     Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak.


Meslek Elemanında Aranan Özellikler

 

1.     Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak

2.     Dikkatli olmak

3.     Dürüst olmak

4.     Etkili ve güzel konuşmak

5.     Güler yüzlü olmak

6.     İnsan ilişkilerine özen göstermek

7.     Ekip çalışmasına uygun olmak

8.     Yeniliklere açık olmak

9.     Sır saklayabilmek

10.  İşleri zamanında bitirmek

11.  İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranmak

12.  Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak


Çalışma Ortamı Ve Koşulları


        Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.

        Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.


İş Bulma İmkanları

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe, insan kaynakları, satınalma, pazarlama ve lojistik  departmanlarında çalışabilirler.

Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. F Klavye eğitimi ile Hızlı Klavye kullanabilmekte ve adli makamlarda Zabıt Katipliği yapabilirler. Tüm kamu ve kuruluşlarında müfettişlik, kontrolörlük, idareci olarak istihdam edilebilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.


Eğitim ve Kariyer İmkanları


          Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Meslek eğitimi, meslek liselerinin muhasebe ve finansman alanında ve meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili bölümleri ile ticari işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

Ülkemizde, muhasebecilik, yasalarla düzenlenmiş bir meslektir. Muhasebe ve Finansman alanından  mezun olanlar Kanun'da belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

 

İLETİŞİM

Adres:
MAHKEME MAH. ALİ GALİP BEY SK. BURHANIYE ŞEHİT HASAN ÇOBAN MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 2A BURHANİYE / BALIKESİR


Telefon
(266) 412 6560


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın