NEDEN MESLEK LİSESİ?

18.03.2025 32

MESLEK; insanlara yararlı mal ya da hizmet üretmek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, kuralları toplumca belirlenmiş etkinlikler bütünüdür.

 

MESLEKİ EĞİTİM; toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir. Mesleki eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır.

 

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ;

Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir.Meslek eğitimi özellikle iki amaca yöneliktir. Bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve Ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür.

Mesleki ve Teknik Eğitim; sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.

 

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN ÖNCELİKLERİ;

  • İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek,
  • Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak,
  • Meslekî ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmek.
  • İş piyasasının ihtiyaçlarına göre modüler öğretim programları hazırlamak,   
  • Ekonomide verimlilik ve rekabet gücünün artırılması için eğitimin sosyal ve sektörel entegrasyonunu sağlamak,
  • Öğrencileri millî kültürümüzün temeli olan ahilik anlayışıyla ve bu anlayışa özgü iş ahlakı değerleriyle yetiştirmek.

              

MESLEK LİSESİNİN AVANTAJLARI;

1- Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 sayılı kanuna göre ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.
2- 09.12.2016 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan 6764 sayılı kanunun 50. Maddesine göre Meslekî ve teknik ortaöğretim mezunları TEKNİSYENLİK unvanını elde edebilmektedirler. Mezunlar 3795 sayılı kanuna göre ‘TEKNİSYEN’ ünvanı ile istihdam edilirler. Kendi iş yerini açmak isteyen mezunlarımıza KOSGEB tarafından faizsiz kredi verilmektedir.
3- ğitimleri boyunca öğrenciler kültür derslerini ve meslek bilgisi derslerini alırlar. Yüksek öğretime devam etmek isteyen öğrenciler YKS sınavına girerek puanları doğrultusunda hem ön lisans hem de lisans eğitimi için tercih yapabilirler, öğrenciler alanlarıyla ilgili bir ön lisans eğitimi (iki yıllık) tercih ettiğinde ek puan alma şansına sahiptir. Üniversite eğitimi tercih etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri de kolay olmaktadır.
4- M.T.O.K: Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
6- Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunları, genel lise mezunlarına göre bir üste derece ile başlarlar,
7- Meslekî ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.
8- Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.
9- KPSS sınavlarında düz lise mezunları için girebilecekleri memur unvanlarına bakarsak, Tren memuru, hizmetli, ambar memuru gibi sınırlı sayıda ve düşük maaşlı yükselemeyecek bölümlerdir. Ama meslek lisesinden mezun olan bir kişi için KPSS başvuru kılavuzuna bakıldığında birçok istihdam yeri, daha fazla eleman sayısıyla beraber işe girme olanakları da yükselmiş oluyor.
10-Meslek Lisesi mezunları askerliğini erteleme imkanına sahiptir. Normalde lise mezunları 3 yıl erteleme hakkına sahipken, meslek lisesi mezunları buna ek olarak +3 yıl daha erteleyebiliyorlar.

 

ANADOLU MESLEK PROGRAMI; Ortaokul sonrası öğrencilerin ikamet adreslerine göre sınavsız yerleştiği program türüdür. Dört yıllık eğitim süresinin ilk üç yılında öğrenciler okulda akademik derslerinin yanı sıra teorik ve uygulamalı meslek derslerini alırlar. Öğrenciler 12’nci sınıfta haftada üç gün işletmelerde beceri eğitimi iki gün ise okulda teorik ve uygulamalı meslek eğitimi alırlar. Anadolu meslek programı, beceri eğitimi yoğun olarak tasarlanan müfredatı itibariyle öğrencileri öncelikle istihdama yönelik yetiştirmektedir.

18-03-202518-03-2025

 

 

 

 

 

 

 

 

İLETİŞİM

Adres:
MAHKEME MAH. ALİ GALİP BEY SK. BURHANIYE ŞEHİT HASAN ÇOBAN MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 2A BURHANİYE / BALIKESİR


Telefon
(266) 412 6560


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın