ÇOCUĞUM ERGEN

28.11.2017 529

ÇOCUĞUM ERGEN

            Ergenlik dönemi çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönem bireysel farklılıklar göstermekle birlikte 11-20 yaşlarını içerir. Bu dönem hem çocuk için hem de aile için zor geçmektedir. Ergenlik dönemi bazılarında sakin geçerken bazıları bu dönemi fırtınalı atlatır. Velilerimizin bu dönemi hakkında ne kadar bilgi sahibi olurlarsa çocukları ile sorunları çözmeleri o kadar kolay olacaktır.

Ergenlik Dönemi Özellikleri;

1.      Hızlı Gelişim; Bu dönemde çocuklarda hızlı bir fiziksel gelişim vardır. Hızlı boy ve kilo artışına hormonların artmasıyla vücutlarında bir takım değişimler eşlik etmektedir. Bireyin hızlı büyümeye uyum sağlayamaması sonucu sakarlığı artmaktadır.

2.      Tutarsız Duygu durumu; Sakin, uysal, mutlu çocuk gitmiş, yerine tanımakta zorlandığınız dakikası dakikasına uymayan huysuz, inatçı, mutsuz, öfkeli ergen gelmiştir. Genç, neşeli ve mutlu iken, çok kısa bir sürede tamamen farklı bir hale gelebilir.Duygular çabuk iniş ve çıkışlar gösterir. Çabuk sevinir, çabuk üzülür, birden sinirlenir, olur olmaz şeyleri sorun yapar. Tepkileri önceden kestirilemez. 

3.      İlginin Beden Yönelmesi;          Bu dönemde bedensel değişim gencin ilgi alanının temelini oluşturur, yani onun için en önemli şey dış görünüşüdür. Özellikle kızlar ayna karşısında süslenmek için saatlerce zaman harcayabilirler. Yüzlerindeki bir sivilce onların kabusu haline gelebilir. Özellikle genç kızlar güzel görünmek, kilo vermek, zayıflamak için aşırı çaba harcarlar.

             4.Yalnız Kalma İsteği; Kendisiyle baş başa, yalnız kalma isteği bu çağdaki kız ve                    erkeklerde görülen genel bir durumdur. Bu dönemde ailesiyle iletişim sorunları yaşayıp             ailesinden uzaklaşırken arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmeye başlamıştır. Arkadaş             grubuna dahil olma onun için çok önemli hale gelmiştir. Arkadaşları tarafından beğenilmek   onlar için büyük öneme sahiptir. Bazen arkadaş grubundan dışlanmamak için yanlış   davranışlarda bulunabilirler.

5.      Kurallara Uymakta Zorlanırlar; Ergenlik döneminde otoriteye karşı olma, söz dinlememe, eleştirme, hata bulma gencin davranışlarındandır. Yasakları saçma bulur, kendisine tanınan hakları yetersiz bulurlar. Evde ya da okuldaki kurallardan sıkılır, kuralların, yasakların çok olduğundan yakınırlar.Bağımsız olmayı kendisine karışılmamasını isterler. Anne, baba ya da öğretmenden gelen uyarılara çabuk tepkide bulunurlar. Çabuk öfkelenip gereğinden sert tepkide bulurlar. Kısacası bu dönemde oldukça asi olurlar.

6.      Güvensizdirler; Ergenlik döneminin temel özelliklerinden biri olan güvensizlik, ergenin
atılgan, gösterişçi ya da çekingen bir birey olmasına sebep olabilir. Bu evrede ergen, başkalarının kendisi hakkında verecekleri hükümler konusunda aşırı derecede duyarlıdır. Çocukların kendilerine olan güvenlerinin azalmasının nedeni onlardan beklenen rollerin yoğunluğudur. İyi bir öğrenci, iyi bir evlat, iyi bir abla ya da ağabey... İşte çocuklardan beklenen mükemmeliyetçi özellikler özgüveni sarsıyor. Ayrıca bu dönemde çekingenlik oluşabiliyor ve kendilerini bu yönde gizleme eğilimi görülebiliyor. Hayalcilik oluşabiliyor. Genç nelerden yoksunsa, nelere arzu duyuyorsa o şeylerin hayalini kurar.

7.      Başarıları Düşer; Ergenin yoğun çatışmalar yaşaması, ilgisinin daha çok kendine ve arkadaşlarına yönelmesi önceliklerinin değişmesine ve bazı görevlerini ihmal etmesine neden olur. Bunun sonucunda ders başarısında düşüş yaşayabilir.

    Unutulmaması gereken saydığımız özelliklerin bütün ergenlerde aynı şiddette görülmesi gerekmez. Gelişim bireyseldir ve her birey farklı özellikler gösterir. Biz sık rastlanan bazı özelliklerden bahsettik.

ÇOCUĞUM ERGEN NE YAPMALIYIM?

·         Karar alma ve uygulama aşamasında onun yerine kararlar almak yerine karar alma sürecinde ve uygulamada yardımcı olunmalı.

·         Söylediklerimiz ve uyguladıklarımız arasında çelişkiye yol açabilecek farklılıklar olmamalı. Unutmayalım ki genç kendilerini söylenenleri değil, gördüklerini daha çok öğrenir ve uygularlar.

·         Aile ile ilgili karar alma ve uygulama mekanizmasına katmak hem aidiyet duygusunun güçlenmesi hem de kendini ifade edebileceği özgür ortam yaratma anlamında verimli ve önemlidir. . Değer verildiği duygusunu güçlendirir.

·         Ebeveyn, "ben senin yaşında iken..." tarzındaki nasihatlerden uzak durmalı. Bu tarz nasihatler genelde ergenle olan iletişimi olumsuz etkiler.

·         Ebeveynin ergene yönelik dengeli ve tutarlı bir disiplin anlayışı olmalıdır. Konulan kuralların sayıca abartılı, aşırı sert ve anlamsız olmamasına dikkat edilmeli.

·         Ebeveynin ergeni, akranlarının yanında kesinlikle eleştirmemesi gerekir. Çünkü bu dönemde ergen için akranları çok önemlidir.

·         Ergen yanlış bir şey yaptığında kişiliği değil, davranışı eleştirilmeli.

·         Ebeveynin, ergeni akranlarıyla kıyaslamaması gerekir. Unutulmamalıdır ki, yapılan bu tür kıyaslar faydadan ziyade zarar getirmektedir.

·         Bazı durumlarda ebeveynin ergenle çatışmaya girmeden, ergen için önemli olan kişilerle (özellikle okuldaki öğretmenleriyle) görüşmesi ve onlardan destek alması faydalı olacaktır.

·         Kuralların öğretilmesi ve uygulanmasında tutarlı, açık ve kararlı tutumunuz en önemli faktörlerdir.

·         Sevildiği mesajını düzenli, tutarlı ve abartmadan verin.

·         Ebeveyn çocuğunun yaşadığı duygusal süreçlerle kesinlikle şakayla bile olsa dalga geçmemelidir.

·         Aile ve ergen arasında zaman zaman sorunlar çıkması normaldir. Paniğe kapılmaya, aşırı tepki göstermeye gerek yoktur.

·         Sabırlı ve soğukkanlı olmak diğer bir konudur. Ergenlik dönemi geçicidir, sabır gösterilen ergenler ailelerine karşı öfke ve nefret duygularını daha az yaşarlar.

·         Sonradan kabul edebileceğiniz şeylere baştan hayır demeyin.

·         Sıkıcı, öğüt veren konuşmalardan kaçının, çocuklarınızın söylediklerini anlamaya çalışın.

·         Gençlerdeki olumsuz davranışlardan önce olumlu davranışları görmeye çalışarak, hem iletişimi güçlendirin hem de bu sayede olumlu davranışları pekiştirin.

·         Bu dönemde yaşayacağınız aşırı baskıların ve cezalandırmaların genci arkadaş grubuna iteceğini unutmayın.

·         Çocuklarınızın kendi sorumluluklarını üzerinize almayın. Unutmayın sorumluluklarını ne kadar önce üstlenirse o derece de sorumlu bireyler yetiştirebilirsiniz.

 

·         Bir önemli hususta yaptığı her olumsuz davranışını ergenlik döneminde diye hoş karşılamayın, çocuğunuzun ergenlik dönemini kendi lehine kullanmasına fırsat vermeyin.

Kaynak: REHBERLİK SİTELERİ

İLETİŞİM

Adres:
MAHKEME MAH. ALİ GALİP BEY SK. BURHANIYE ŞEHİT HASAN ÇOBAN MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 2A BURHANİYE / BALIKESİR


Telefon
(266) 412 6560


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın